תולעת הפארק - מה עושים?
נכתב בתאריך: 02/09/18 , עודכן בתאריך:07/09/23
כל מי שיש לו כלב בבית יודע, שפעם בשלושה חודשים הוא חייב לקחת אותו לחיסון אצל וטרינר על מנת לחסן אותו מפני תועלת הפארקים. שכן אחרת, הוא מעמיד את חייו של הכלב שלו בסכנה. לכאורה זה נשמע מוזר, שתועלת קטנה יכולה לסכן כך כלבים, בין אם אלה כלבים קטנים או גדולים, גורים או מבוגרים, אך כפי שנוכל לראות מיד, מדובר בטפיל נפוץ מאוד שאם לא מתחסנים מפניו, הרי שזה יכול להיות מסוכן מאוד.
לפני שנסביר כל מה שצריך לדעת על תועלת הפרקים ועל החיסון מפניה, צריך לצנן את החששות, התועלת לא נמצאת בכל מקום, היא נפוצה בעיקר בפארקים ציבוריים, גינות, חצרות ואזורים אחרים בהם יש צואה, פגרי חיות, פסולת וכדומה. הפעם הראשונה בה נחשף שיש בישראל תועלת הפארקים היתה בשנות השמונים בפארק הלאומי ברמת גן, ומאז היא הפכה נפוצה בכל הארץ.
כיצד אפשר להידבק מתועלת הפארק ומה התסמינים לכך?

כלבים יכולים להידבק מהתועלת כאשר הם מתפלשים במקומות בהם היא שורצת (בין אם זה חול או דשא), כאשר הם אוכלים דברים אורגניים שנמצאים ברחוב או בפארק (שאריות מזון וכדומה) ואפילו כאשר הם מרחרחים צואה או דברים אחרים. מאחר ואל אותם חומרים גם מגיעות חיפושיות זבל שמחפשות מזון, אז ייתכן מצב שאותה חיפושית נגועה בתועלת הפארק וכך אפילו שאין מפגש ישיר בין החיפושית לכלב, הוא עלול להידבק.
תועלת הפארק מגיעות אל מקומות שונים בגוף הכלב, לרוב הן מגיעות אל קנה הנשימה, קיבה, כליות, חוט השדרה, ולעיתים הן גם מגיעות אל צינור הבליעה ויוצרות בתוך הגרון כמין גוש עבה, שמקשה על היכולת לבלוע ולנשום. הכלב עלול להדביק גם אחרים בתועלת הפארק, זאת במקרה והתועלת מטילה ביצים בזמן שהיא נמצאת בתוכו. אלה יוצאות בצואה או בקיא, ועלולות להדביק כלבים אחרים.
התסמינים אשר מוכיחים שכלבים נדבקו בתועלת הפארק, אינם נראים מיד, ולכן יש חשיבות גדולה יותר לחיסון. מאחר והנזק עלול להיגרם עד שיהיה ניתן לראות אותו בפועל, ואז זה עלול להיות מאוחר לטפל בו. בין היתר הנזק עלול להיות קרע בכלי הדם שיוביל לדימום פנימי, נזק לאבי העורקים, חוט השדרה מה שעלול ליצור חולשה ולהוביל לשיתוק, גושים בוושט אשר עלולים להיות סרטניים. לצד התסמינים הנ"ל, ישנם גם תסמינים יותר כלליים, בין אם זה הקאות, שלשולים, ירידה במשקל, קשיי נשימה, ועוד.
כיצד מונעים מהכלב להידבק בתועלת הפארק
לשם כך כאמור, יש לקבל חיסון אחת לשלושה חודשים אצל וטרינר בהתאם למשקלו. בנוסף, מומלץ מאוד להשתמש במחסום פה אשר ימנע ממנו לאכול דברים לא מוכרים במרחבים פתוחים. על מנת להגן על כלבים נוספים, נדרש כל אחד שמוציא את כלבו לטיול, לאסוף את הצואה שלו אחריו, על מנת שכלבים אחרים לא יריחו אותו וידבקו הם בתועלת הפארק.