נשיכה על ידי כלב היא אירוע מאד לא נעים, כואב, מפחיד, טראומטי ובעל השלכות רבות, האדם הנפגע אינו מוכן לכך, הוא הולך לתומו ברחוב, אולי עוצר כדי ללטף כלב מיוחד.
הכלב חש רתיעה מאדם זה, הוא חושש שאדם זה יתקוף אותו ולכן הוא מקדים רפואה למכה נותן לו נשיכה. זה יכול לקרות בכל מקום בגוף, באיברים חשופים כמו רגליים ידיים ופנים או נשיכה דרך המכנסיים או דרך החולצה ופגיעה במרפק, שרירים, עצבים ומיקומים נוספים.

טיפול רפואי ראשוני

בשלב הראשון לאחר הנשיכה יש לטפל בפצע, לנקות היטב את מיקום הנשיכה באמצעות מים וסבון, כמו כן יש לחטא את המקום בחומר מחטא כמו סביעור או פולידין ולאחר מכן יש לחבוש את המקום עם תחבושת סטרילית.

 

המקום עלול להיות מזוהם עקב הנשיכה ולכן רופא ימליץ במקרים רבים כאמצעי מניעה על מתן חיסון זריקת אנטי טטנוס כדי למנוע סיבוכים זיהומיים, זאת במקרה שפג תוקפה של זריקת האנטי טטנוס הקודמת שקיבל הנפגע. ובנוסף לכך, למשנה זהירות, יוחלט על מתן אנטיביוטיקה לפרק זמן של 5-3 ימים כדי לטפל בזיהום.

הסיכון המידי - חשש להידבקות במחלת הכלבת

אם מדובר בכלב רחוב, אין מידע אם הוא חולה בכלבת או לא ולכן על האדם שננשך לקבל חיסון מידי נגד כלבת.
רבים מבין כלבי הרחוב אינם מחוסנים ולכן מדובר בחשש מהותי וגדול מאד.

 

מחלת הכלבת היא מחלה מאד מסוכנת שעלולה לגרום למוות הן של כלבים והן של בני אדם הנדבקים במחלה קשה זו.
הסימפטומים להיווצרות המחלה מתבטאים בריור מוגבר, שינוי בהתנהגות, שיתוק של שרירי הנשימה וחשש מאור וממים.

מצב רפואי חמור בעקבות הנשיכה

ההידרדרות במצבו הרפואי של הנפגע עלולה להיות מהירה מאד עד מצב שנשקפת סכנה לחייו.

 

אם נראים סימנים ראשונים של איבוד הכרה, בלבול, חולשה מהותית, סחרחורות, נשימה מהירה, דופק מואץ, דימום שאינו מפסיק גם לאחר 15 דקות וניסיונות רבים לעצור את הדימום, חשוב מאד להזעיק אמבולנס כך שהנפגע יקבל טיפול רפואי מידי ולא יאבד זמן יקר.

 

אם האדם הננשך מתלונן על קשיים בנשימה יש להזעיק מידית ניידת טיפול נמרץ כיוון שעקב הפגיעה דרכי הנשימה הופכות לצרות יותר ויותר, מתפתחת נפיחות בגרון, נוצרת חולשה ועקב כך המטופל מתקשה מאד לנשום ולכן עליו לקבל טיפול ייעודי נגד בעיה חמורה זו.

 

נשיכת כלב

פגיעה באזור העיניים

אם הכלב יצר קרע או חתך חלק מרקמת העין, שוטפים את המקום ואת החלק שניתק, מניחים אותו במיכל אטום ומכניסים לתוך שקית.
את המכל או השקית יש להניח בכלי המכיל מים קרים מאד ומעבירים אותו בהקדם עם הנפגע לבית החולים כדי שהרופאים ינסו לחבר ולתפור את האיבר בחזרה למקומו באמצעות ניתוח.

 

הצוות הרפואי יחטא את המקום, האיבר שנתלש יאוחה בהליך ניתוחי. כדי למנוע זיהום, יקבל המטופל זריקת אנטי טטנוס במידת הצורך וטיפול אנטיביוטי.
הפצע יישאר פתוח ומדי פעם יהיה צורך לבצע בו ניקוי וחיטוי.

פגיעה בעצבים, עצמות או מפרקים

בפגיעה באיברים הללו יש להגיע בהקדם לחדר מיון כדי לקבל את הטיפול הדרוש ולעצור התפתחות אפשרית של זיהום מקומי, פגיעה ברקמה או הידבקות במחלות זיהומיות.

נשיכה בידיים, בכפות הרגליים, במפרקים, בראש, במפשעה, באוזניים או באף.

גם במקרים הללו חשוב להגיע בהקדם לקבלת טיפול רפואי אם נראה כי הפצע אינו מגליד, מתפתח זיהום או שיש בעיה תפקודית במקום בו בוצעה הנשיכה הפיזית.

 

אוכלוסייה שהמערכת החיסונית שלה חלשה עקב טיפולים כימותרפיים, מחלת איידס, כבד או לחילופין אדם החולה בסוכרת, חשופה הרבה יותר לזיהום וקשה להם הרבה יותר להתגבר על הבעיה.

 

במקרים רבים האדם הנפגע מעלה חום עקב זהום משני חריף, הוא חש כאבים, בחילה, פריחה, דלקת מקומית, כאב כללי או כאבים בשרירים.

 

במקרה של כאב בפצע, מומלץ להניח מעליו מגבת שמכילה מי קרח או מים קרים. וליטול משכך כאבים נורמטיבי שאין עבורו צורך במרשם רופא.

קבלת חיסון נגד כלבת

כדי לקבל את החיסון, יש לפנות בהקדם לגורם הממשלתי האחראי על תחום זה שהוא לשכת הבריאות האזורית על פי השיוך של מקום המגורים.
אם הנשיכה אירעה בימים או בשעות שאין קבלת קהל בלשכת הבריאות, יש לפנות באופן מידי ולא יאוחר משמונה שעות ממועד הנשיכה, לחדר מיון לצורך קבלת הזריקה הראשונה נגד כלבת.

 

החיסון הכולל נגד כלבת מורכב מארבע זריקות תוך שריריות IM  המוזרקות לבטן המכילות תרכיב ונסיוב.
הזריקה הראשונה מתבצעת מיד לאחר הנשיכה, השנייה ביום השלישי למקרה, השלישית ביום השביעי והזריקה הרביעית ביום הארבעה עשר.
קיימת חשיבות גבוהה להגיע תוך פרק זמן קצר ללשכת הבריאות או למיון כדי לקבל את הזריקה הראשונה כדי למנוע הידרדרות במצב הרפואי.

איתור הכלב הנושך

השלב הבא הוא חיפוש הבעלים של הכלב.אם מדובר בכלב ביתי, בעליו מחויב על פי החוק לחסן את הכלב החל בגיל צעיר נגד מחלת הכלבת לאור מסוכנותה.

 

לאור העובדה שרישיון להחזקת כלב מועבר רק לבעלים של כלב שמחסן את כלבו כחוק, לכן במקרה כזה קיימת סבירות גבוהה שהכלב קיבל את החיסונים הנדרשים על פי ההנחיות של החוק כיוון שהוא מטופל באופן רצוף אצל הווטרינר.

 

חשוב לצלם את הכלב, לצלם את המיקום שבו קרה המקרה כדי לאתר את משפחתו אם הם גרים בסמוך למקום בו בוצעה הנשיכה ולתעד במדויק את הפגיעה בגוף.

 

לתעד גם את מסכת הייסורים שעבר הנפגע אם היא כללה תחושות לא טובות, הגעה לבית חולים באמצעות ניידת טיפול נמרץ וכו'.

 

אם היו עדים במקרה רצוי לגבות מהם עדות ולרכז את המסמכים הרפואיים, כל זאת כהיערכות להגשת תביעה בעתיד לצורך קבלת פיצויים.
אם הכלב מת תוך כדי מה שקרה או בתאונה, יש להעביר את הפגר לווטרינר העירוני לצורך ניתוח הגופה ושלילת מקרה כלבת. חשוב מאד לא לגעת בכלב בידיים אלא לבצע את הפעולה באמצעות כפפות או סמרטוטים.

 

נשיכת כלב

הגשת תלונה במשטרה

מכיוון שמדובר בתקיפה של בעל חיים, הנפגע יגיע לתחנת משטרה קרובה ויגיש תלונה הכוללת את כל פרטי המקרה, כולל התיעוד הקיים בידיו על הכלב.

דיווח למשרד הבריאות

לשכת הבריאות המחוזית חייבת לדעת על כל מקרה של נשיכה, גם אם מדובר בכלב ביתי וכמובן אם מדובר בכלב משוטט ולכן יש להעביר לה דיווח אם לא הגיע למשרדם הנפגע לצורך קבלת הזריקות.

הכנסת הכלב להסגר

אם נמצא הכלב הנושך הוא מועבר להסגר של עשרה ימים בכלבייה העירונית כדי לבחון אם הוא נגוע בכלבת או לא.

 

אם בעשרת הימים הללו הכלב לא מראה סימני מחלה, לא קיימים הסימפטומים המוכרים כמו ריור יתר, קשיי נשימה ופחדים, כפי הנראה הכלב אינו נגוע בכלבת ולכן הוא לא יכול להדביק את האדם שננשך במחלת הכלבת.

 

אם מתברר שהכלב אכן חולה בכלבת, מבצעים בירור מעמיק של כל מי שהיה אתו במגע בתקופה האחרונה כדי לחסן את כולם, מקפידים על כך שהאדם שננשך יקבל את מלוא הזריקות כך שיצליח לצאת ממעגל הסכנה.

 

אם מדובר בכלב השייך למשפחה ועובר באופן קבוע את כל החיסונים והטיפולים הנדרשים אצל ווטרינר והם מתועדים, הכלב ישוחרר לביתו בתום תקופת ההסגר.

שמירה על הכלבים הפרטיים

כדי למנוע מקרי נשיכה שיש להם השלכות רבות עד הגעה לבתי משפט, יש לשמור על הכלבים הפרטיים, לא לשחרר אותם אלא רק בגינה ייעודית לכלבים, לא לאפשר להם להיות ליד אנשים שאינם מכירים אותם כי ברגע אחד של חרדה הם יכולים לתקוף את האנשים הזרים ואף את אלו המוכרים להם, כאקט של הגנה.

אנשים שננשכו הגישו תביעות נגד בעלי הכלבים

חשוב לדעת

  נשיכה של כלב אינה עניין של מה בכך, במיוחד אם מדובר בכלב משוטט ולא בכלב השייך למשפחה.

 

  בכל מקרה בו קיים חשש לכלבת יש להגיע במהירות ללשכת הבריאות המחוזית או לחדר מיון לקבלת זריקות IM נגד כלבת.

 

מהירות קבלת הטיפול הרפואי במקרים מסוימים היא אקוטית ולכן במידת הצורך יש להגיע במהירות לקבל טיפול רפואי.

ד"ר אפי וגשל
ד"ר אפי וגשל - וטרינר

מנהל פורום וטרינרים ויועץ מקצועי

ד”ר וגשל הוא הווטרינר הראשי של גן החיות "חי כיף" בראשון לציון ובנוסף עומד בראש מרפאות “וט 4 פט” בראשון לציון, אפי מרואיין לעיתים תכופות לטלוויזיה לרדיו ולעיתונות. בנוסף, ד"ר וגשל מרצה על רפואת חיות הבר וחיות אקזוטיות, הטיפול בהם וצורכיהם המיוחדים בישראל ובחו”ל ומשמש כיועץ להקמה ותפעול של פינות חי מוסדיות ופרטיות.

מידע נוסף על מנהל הפורום

שאלות גולשים מהפורום בנושא נשיכת כלב

נשיכת כלבה

שלום רב, ברשותנו כלבה מלטזית נקבה בת 3 אשר עבר עיקור כלבה מחיר בחודשים האחרונים מרבה מאוד לנבוח בשעות הערב ומרבה לנשוך את בני הבית. מה עושים? תודה, יוסי

הודעות בפורום פורום וטרינרים 01/11/2018
נשיכת כלבה

שלום רב, ברשותנו כלבה מלטזית נקבה בת 3 אשר עבר עיקור כלבה מחיר בחודשים האחרונים מרבה מאוד לנבוח בשעות הערב ומרבה לנשוך את בני הבית. מה עושים? תודה, יוסי

הודעות בפורום פורום וטרינרים 01/11/2018